Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto w pełni wykorzystać ten czas żeby nacieszyć się wspaniałym smakiem tych warzyw i pozyskać ich cenne wartości odżywcze.

Jak wybrać szparagi, aby były świeże i smaczne?

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę, aby główki szparagów były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne. Szparagi powinny być jędrne i sprężyste. Pocierając 2 szparagi o siebie, powinny one charakterystycznie skrzypieć. Białe szparagi powinny być średniej grubości. Nie wybieramy za cienkich, gdyż białe szparagi będziemy obierać ze skórki. W zielonych szparagach grubość nie jest ważna.

Jak przygotowujemy szparagi?

Szparagi należy najpierw umyć i osuszyć. Białe szparagi są bardziej włókniste niż zielone i muszą zostać obrane (oprócz główek). Szparagi obieramy obieraczką do warzyw od góry do dołu, zaczynając pod główką. Należy obrać je bardzo dokładnie, aby nie pozostały żadne włókna. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Kolejno obcinamy twarde, zdrewniałe końcówki. Mniej więcej należy odciąć około 1/3 szparagi od dołu. Przy świeżych szparagach wystarczy czasami odciąć ok. 2 cm, przy starszych nawet do 5 cm. Najlepszym sposobem na usunięcie w całości zdrewniałej końcówki jest jej wygięcie i odłamanie.

Szparagi najlepiej jest gotować w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Główki są najdelikatniejsze i wystarczy jak zmiękną pod wpływem pary. Istnieją specjalne garnki do gotowania szparagów. Są one właśnie wąskie, wysokie i z sitkiem w środku dla łatwiejszego wyciągnięcia szparagów z wody. Nie są one jednak niezbędne. Wystarczy zwykły garnek, ale ważne jest, aby nie był aluminiowy. W ostateczności można również ugotować szparagi na leżąco.

Co zawierają szparagi?

Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają także inne witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.

Szparagi są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 18 kcal. Są lekkostrawne i pożywne, zawierają dużo błonnika. Jedząc szparagi poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarty w szparagach glutation wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Glutation ma niezwykle silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chroni nasz organizm przed efektami stresu oksydacyjnego (nadmiernej ilości wolnych rodników, która może być wywołana wieloma czynnikami, np. stresem, zanieczyszczeniem środowiska, promieniowaniem UV czy niezdrowym stylem życia). Taka ochrona może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na wiele schorzeń (od chorób układu krążenia po nowotwory), a także spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne.

Przepis: Sałatka ze szparagami

Składniki (2 porcje):

  • pomidorki koktajlowe 10 szt. 100g
  • szparagi 180g 6 szt.
  • roszponka 2 garście – 40g
  • ser mozarella 30g
  • oliwki czarne 2 łyżki -30g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • słonecznik nasiona łuskane 1,5 łyżki -15g

Sposób przygotowania:
1. Roszponkę opłucz, wyłóż na talerz.
2. Na sałacie układaj pomidorki koktajlowe, oliwki i mozzarelę. Skrop olejem i odstaw.
3. Szparagi opłucz, ugotuj na parze. Dopraw.
4. Słonecznik upraż na suchej patelni.
5. Szparag wyłóż na sałatkę, posyp nasionami.

184,5 kcal; Białko 8,5g; Tłuszcze 12,8g; Węglowodany 7,5g; Błonnik 3,9g