Awokado – smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea american). Pochodzi z południowego Meksyku, lecz szybko uległo rozpowszechnieniu w Ameryce Południowej (Peru). Było już używane 7000 lat p.n.e. W medycynie ludowej miało szereg zastosowań w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bólu brzucha i biegunek.

Awokado jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Warto również podkreślić, że obecny w nim beta-sitosterol, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, działa przeciwnowotworowo. Awokado jest bogate w wiele witamin: z grupy B (B1, B2, B3 – inaczej PP, B5 – kwas pantotenowy, B6, B9 – kwas foliowy).

Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny. Warto wykorzystać w swojej diecie ten cenny owoc. Najbardziej znane danie z awokado to guacamole – rodzaj salsy.

Guacamole - przepis

Składniki:

  • Awokado 70g
  • Cytryna 20g
  • Czosnek 5g
  • Sed fringilla mauris sit amet nibh

Sposób przygotowania:

  1. Przeciśnij przez praskę czosnek.
  2. Zmiksuj składniki na gładką masę z dodatkiem ulubionych przypraw.

133,9 kcal Białka 1,9g; Tłuszcze 10,8g; Węglowodany 5,8g; Błonnik 2,9g; WW 0,6

Czekoladowy krem z awokado i bananem

Świetny krem czekoladowy dla dzieci. Można stosować na kanapki – wspaniałe pożywne śniadanie.

Składniki:

  • Awokado 140g (1szt.)
  • Banan 120g (1szt.)
  • Miód pszczeli 72 g (3 łyżki)
  • Kakao 30g (3 łyżki)
  • Mleko lub mleko roślinne np. ryżowe, migdałowe 35g

Sposób przygotowania:

  1. Składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

181 kcal Białko 2,5 g; Tłuszcze 7,2 g; Węglowodany 25,7 g; Błonnik 2,1g