Awokado – smaczliwka wdzięczna, awokado właściwe (Persea american). Pochodzi z południowego Meksyku, lecz szybko uległo rozpowszechnieniu w Ameryce Południowej (Peru). Było już używane 7000 lat p.n.e. W medycynie ludowej miało szereg zastosowań w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bólu brzucha i biegunek.
Awokado jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Warto również podkreślić, że obecny w nim beta-sitosterol, obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL. Ponadto, awokado ze względu na zawartość witamin C, E i A, które są cennymi przeciwutleniaczami, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, działa przeciwnowotworowo. Awokado jest bogate w wiele witamin: z grupy B (B1, B2, B3 – inaczej PP, B5 – kwas pantotenowy, B6, B9 – kwas foliowy).
Owoc jest też jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – cennego antyoksydantu, który wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo usprawnia również system immunologiczny. Warto wykorzystać w swojej diecie ten cenny owoc. Najbardziej znane danie z awokado to guacamole – rodzaj salsy.
Guacamole - przepis
Składniki:
- Awokado 70g
- Cytryna 20g
- Czosnek 5g
- Sed fringilla mauris sit amet nibh
Sposób przygotowania:
- Przeciśnij przez praskę czosnek.
- Zmiksuj składniki na gładką masę z dodatkiem ulubionych przypraw.
133,9 kcal Białka 1,9g; Tłuszcze 10,8g; Węglowodany 5,8g; Błonnik 2,9g; WW 0,6
Czekoladowy krem z awokado i bananem
Świetny krem czekoladowy dla dzieci. Można stosować na kanapki – wspaniałe pożywne śniadanie.
Składniki:
- Awokado 140g (1szt.)
- Banan 120g (1szt.)
- Miód pszczeli 72 g (3 łyżki)
- Kakao 30g (3 łyżki)
- Mleko lub mleko roślinne np. ryżowe, migdałowe 35g
Sposób przygotowania:
- Składniki zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
181 kcal Białko 2,5 g; Tłuszcze 7,2 g; Węglowodany 25,7 g; Błonnik 2,1g